Силанти

Силанизация (Запечатване на зъби)

Понякога четкането на зъби и използването на конец не е достатъчно. Всеки човек има трудно достъпни места в устата и четкането не винаги цялостно почиства тези участъци. При тези условия, Вие сте изложен на повишен риск за развитие на кариес. Използването на силанти и запечатването на зъбите Ви дава допълнително ниво на защита срещу кариес.

Денталният силант представлява пластичен композитен материал, който се свързва с дълбоките фисури на дъвкателните зъби. При силанизирането (запечатването на зъба), фисурата се покрива от материала (защитна покривка) и дъвкателната повърхност става по-гладка, като в същото време не задържа плака. Силанизираните зъби са по-лесни за измиване и по-защитени към развитие на кариес.

Силантите обикновено се аплицират на детски зъби като превентивна мярка през годините, когато кариесът е най-вероятно да се появи. Въпреки това, зъбите на възрастни пациенти също могат да бъдат запечатани. Процедурата се прилага по-често на постоянни зъби, отколкото на млечни зъби, но всеки човек има индивидуално състояние. Вашият лекар по дентална медицина ще препоръча силанизация според конкретния случай.Силантите обикновено траят между 3 и 5 години. Въпреки това, доста често може да видите възрастни пациенти със силанизирани зъби, при които материалът е останал непокътнат от детска възраст. Денталният силант предоставя защита срещу кариес, само когато е в цялостно състояние. Затова при условие, че част от силантът падне трябва да уведомите Вашия лекар по дентална медицина.