Мъдреци

Ваденето на мъдреци е доста често прилагана манипулация, която се е превърнала почти в ритуал при младите хора. Мъдреците представляват кътни зъби (молари), които са в най-задната част на устата. Има четири мъдреца- горен ляв, горен десен, долен ляв и долен десен. Тези зъби обикновено поникват в края на пубертета или в началото на двадесетте години, но могат да останат и ретинирани (не успяват да прорежат), поради липса на място в челюстта или неправилен ъгъл на разположение. Най-често срещаният тип ретиниран мъдрец е „мезиално” разположения, което означава, че зъбът е под ъгъл напред към предната част на устата.

Когато един зъб е ретиниран (не е успял да поникне), може да се наложи, той да бъде изваден. Ако не бъде премахнат, може да се появи чуствителност на венците, подуване, или дори силни болки. Мъдреци, които са частично или напълно поникнали, са доста трудни за почистване и са податливи към развитие на кариес, повторни инфекции и възпаление на венците.

Състоянието на всеки пациент е строго индивидуално, и Вашият лекар по дентална медицина ще направи рентгенови снимки и обсъди с Вас необходимите мерки. Ако лекарят препоръча изваждане на мъдреца, най-добре е това да стане колкото е възможно по-рано. Обикновено, мъдреците се изваждат в късните години на пубертета или началото на двадесетте години, тъй като тогава има по-голям шанс корените на зъба да не са напълно формирани и костта около зъба са не е толкова плътна. Тези два фактора правят екстракцията по-лесна.

За да извади един мъдрец, Вашият лекар по дентална медицина трябва да направи достъп до него. Тази процедура е комфортна, тъй като участъкът се обезболява с местна упойка. Вашият лекар може също да използва допълнителни медикаменти, за да сте по-спокоен по време на манипулацията. Тъй като в повечето случаи, ретинираният мъдрец е под венеца и е обвит от челюстната кост, лекарят ще трябва да премахне част от покриващата кост, за да извади зъба. За да се премахне минимално количество кост, лекарят често разделя мъдреца на части и отстранява всяка част поотделно през малък отвор в костта.Заздравителният процес започва веднага след като зъбът е изваден. Времето за възстановяване зависи от степента на трудност на екстракцията. Вашият лекар по дентална медицина ще сподели какво да очаквате и ще Ви даде указания за ефективни следоперативни грижи.