Профилактичен преглед

Не пренебрегвайте регулярните посещения и профилактични прегледи при Вашия лекар по дентална медицина. Редовните стоматологични прегледи са от съществено значение за поддържане на добро орално и дентално здраве. Центърът за Цялостно Зъболечение на Д-р Калоянов препоръчва редовни прегледи поне веднъж на всеки шест месеца. Посещение при Вашия зъболекар се препоръчва, защото той ще успее да:

  • Провери за проблеми, които Вие може да не виждате или да не чувствате;
  • Открие ранни признаци на развитие на кариес;
  • Проведе ранно лечение на проблеми, които все още са обратими и изискват по-евтино третиране.

Профилактичният преглед включва цялостно преглеждане и снемане на пълен медицински и стоматологичен статус. По време на прегледа, лекарят изследва здравето на Вашата уста, зъби, венци и език. При всяко посещение, лекарят също проверява състоянието на стари пломби (обтурации) и зъбни възстановявания, тъй като постоянното натоварване при дъвчене, стискане и скърцане на зъбите може да ги износи, пропука или отчупи.
Пародонтално почистване
По време на всеки профилактичен преглед се препоръчва допълнително да се проведе пародонтално почистване на зъбна плака и зъбен камък. Почистването се извършва посредством ултразвуков скалинг- премахване на плаката и камъка от коронковите повърхности на зъбите, последвано от руут планинг- почистване и заглаждане на кореновите повърхности и пародонтални джобове. При необходимост отделно се прави и кюретаж. Процедурата се завършва чрез полиране на зъбите със специално разработени за целта дентални пасти или Air Flow (пясъкоструен апарат, които посредством бикарбонати и силикати премахва преоцветявания от кафе, цигари и др.).