Флуоризация

Предимството на Флуоризацията

Флуорът е добавен към питейната вода за първи път през 1945 година в щата Мичиган, САЩ. Флуоризирането на питейната вода представлява един от най-ефективните методи за превенция срещу кариес. Флуорираната вода защитава детските зъби, които са в период на развитие и все още не са поникнали напълно. Има малък ефект върху зъби, които са завършили своето развитие, тъй като концентрацията на флуор в питейната вода не в достатъчно висока, за да защити откритата зъбна повърхност.

Повишените концентрации на флуорид в емайловата повърхност на поникнали зъби в детска възраст и при възрастни, правят зъбите по-устойчиви към развитието на кариес. Флуорът подпомага реминерализацията и втвърдяването на зъбния емайл. Това се постига чрез химична реакция между флуорния йон и зъбната повърхност. Свързването на флуора към зъбната повърхност помага да се защитят евентуални „меки точки” по емайла, които са в процес на развитие или са деминерализиране, и са уязвими към киселинно-продуциращите бактерии, причиняващи кариес. Освен това, с напредване на възрастта венците се отдръпват от зъбната повърхност и откриват корена, който е чувствителен към всякакви дразнители. Това правя зъбите на възрастните по-податливи към развитие на шиечен кариес (на кореновата повърхност), който не притежава защитата на твърдия емайл. Откритите части на корена могат да доведат и до неприятна и болезнена чувствителност.

Локално (топикално) приложение на концентриран флуорид върху зъбната повърхност може да помогне за значително намаляване на риска от кариес и свръхчувствителност. Тъй като част от флуорида се губи поради абразия при почистване на зъбен камък и полиране на зъбите, прилагането топикално на концентриран флуорид е силно препоръчително след професионалното почистване. Това е толкова важно както при възрастни пациенти, така и при деца. Попитайте Вашия лекар по дентална медицина за различните методи на флуоризация при следващото Ви посещение.