Избелване

Избелване на Зъби

Всеки обича блестяща, бяла усмивка и затова има голямо разнообразие от продукти и процедури, които ще Ви помогнат да подобрите външния си вид.

Много хора са доволни от блясъка на зъбите, който получават чрез четкане два пъти на ден с флуоридни пасти, използване на конец и редовни пародонтални почиствания в стоматологичен кабинет. Въпреки това, ако решите, че искате да използвате извънредни грижи и да постигнете още по-заслепителна усмивка, добре е да се запознаете с всички възможности.
Намиране на най-доброто лечение за Вас

Насрочете час за посещение при Вашия лекар по дентална медицина и разберете дали избелващите процедури биха били ефективни за Вас. Избелващите средства не премахват абсолютно всички видове преоцветявания по зъбите. Например, жълтеникави петна по зъбите вероятно ще се премахнат добре, кафеникави могат да се повлияят по-слабо, а сиви преоцветявания могат въобще да не се махнат. Също така, избелването може да не подобри Вашата усмивка, ако имате цветно каналопълнежно средство в корена и част от коронката на зъба, или ако имате пломби и корони. Избелващите средства няма да повлияят цвета на тези материали и в резултата тези възстановявания ще се открояват сред новите бели зъби. В тези случаи, Вие имате и други варианти на лечение като изработването на порцеланови фасети.
Процедури за Избелване на зъбите

  • Професионално избелване при Вашия лекар по дентална медицина
  • Избелване в домашни условия
  • Избелващи пасти за зъби

Професионално избелване

Професионалното избелване, извършено от Вашия лекар по дентална медицина е най-добрия избор, когато се нуждаете от незабавен ефект. Тази процедура се нарича още клинично или кабинетно избелване и може да изисква повече от едно посещение в денталния кабинет. Всяко посещение може да отнеме между 60 и 90 минути.
По време на професионалното, кабинетно избелване, лекарят по дентална медицина поставя защитен, протективен гел на венците или губено платно, за да се предпазят меките тъкани в устата. След това на зъбите се поставя избелващия агент и специална лампа може се използва за подобряване на действието на агента.
Избелване в домашни условия

Съществуват няколко вида продукти, достъпни за използвате в домашни условия, които могат да бъдат закупени от Вашия лекар по дентална медицина или в аптечната мрежа. Това обикновено са индивидулни или стандартни шини за избелване, ленти, гелове за директно нанасяне върху зъбите.

Избелващи шини

В шините се поставя пероксид, който всъщност е избелващия зъбния емайл агент. Карбамид пероксидът е един от избелващите агенти, който е най-щадящ твърдите зъбни структури и се предлага в различни концентрации (10%, 16% и 22%). Пероксид-съдържащите избелващи продукти обикновено са във формата на гел и се поставят в шините. Схемите на апликация варират. Някои продукти се използват два пъти на ден за две седмици, докато други са предназначени за използване през нощта в продължение на 1-2 седмици. В кабинета на Вашия лекар по дентална медицина освен избелващ гел, можете да получите и специални, индивидуално изработени шини, които да прилягат точно на Вашите зъби.

Избелващи ленти

Лентите за избелване представляват тънки, еластични (полиетиленови) ленти, покрити с тънък филм от водороден пероксид от едната страна. Комплектите ленти за избелване се предлагат с вида ленти: за горна челюст и за долна челюст. Лентата нежно се притиска към зъбите, за да се осигури контакт между избелващия агент и всички зъби. Лентите обикновено се носят в продължение на 30 минути, два пъти на ден. Продължителността на лечението варира.

Гелове за директно нанасяне

Геловете за директно нанасяне позволяват прилагане на избелващия агент директно върху зъбите без помощта на шини или ленти. Гелът просто се нанася върху чиста, суша зъбна повърхност и се изчаква около 30 минути, докато гелът се превърне в сух филм. За да премахнете този филм, трябва да си измиете зъбите с четка и паста. Геловете за директно нанасяне изискват употреба два пъти на ден, за да бъдат ефективни. Продължителността на лечението варира. Предимство на този метод е, че Вие можете избирателно да нанасяте гела на отделни зъби.
Избелването на зъбите може да има леки, странични ефекти и ако те станат притеснителни трябва да се консултирате с Вашия лекар по дентална медицина. Например, зъбите могат да станат чувствително по време на избелващия процес или лечение. В повечето случаи, чувствителността е временно явление и отзвучава след като лечението е завършило. Някои хора също изпитват раздразнение на меките тъкани, ако шините не прилягат точно или част от избелващият агент влезе в контакт с венците. Ако имате притеснения относно тези нежелани реакции, обсъдете ги със специалистите в Зъболекарския кабинет на Д-р Калоянов.
Избелващи пасти за зъби

Всички пасти за зъби помагат за отстраняване на повърхностни преоцветявания по зъбите под въздействието на леки абразиви. Някои избелващи пасти съдържат специални химични агенти, които полират емайла и допринасят за допълнителна ефективност в премахването на петната. За разлика от избелващите агенти, избелващите пасти за зъби не променят вътрешния цвят на зъба.