Импланти

 

В случай, че имате липсващи зъби, е изключително важно да ги замените с изкуствени. Без наличие на всички зъби, дъвченето и храненето причиняват дискомфорт. Когато някой от зъбите Ви липсва, устата може да се измести и да доведе до промяна и застаряване на изражението на лицето. Денталните импланти (наричани още имплантати или имплантанти) представляват чудесен начин за заместване на липсващи зъби.

Имплантът е Вашия нов зъб, изработен от метал и керамика, който изглежда точно като естествен зъб. Имплантът се състои от две части, които имитират естествените корен и корона на зъба.

„Коренът” на импланта е изработен от титаниеви сплати и се завинтва на мястото на обеззъбения участък в челюстната кост. Чрез процес наречен „остеоинтеграция”, костта се свързва и прилепва към импланта, предоставяйки огромна стабилност. Веднъж след като имплантът е поставен в костта, се пристъпва към втория етап на поставяне на надстройката (пънчето за последващата коронка) и керамичната корона, която замества горната част на зъба.Имплантите могат да се използват и за крепители на мостове и протези, особено в долната челюст, където протезите са склонни към изместване при говор и хранене.Освен това, при пациенти с подвижни частични протези, имплантите могат да заместят липсващите зъби, така че да се подобри естетиката и възвърне красотата на усмивката.

Предимства на зъбните импланти:

  • Подобряване на натиска при захапване. Имплантите могат да издържат на почти същото ниво на натоварване като здравите, естествени зъби.
  • Комфорт и удобство. Тъй като имплантите са завинтени здраво в челюстната кост, те не могат да се освободят и изместят.
  • Дълготрайност и надежност. Клинично доказано е, че имплантите могат да издържат в продължение на 20 и повече години.
  • Подобряване на самочуствието. Имплантите функционират изключително като естествени зъби. Повечето хора, след имплантиране придобиват по-голяма увереност и самочувствие при хранене, говор, смях и социални контакти.