Заболявания на венците

Заболяванията на венците (наричани още пародонтални заболявания) обикновено представляват инфекция на тъканите, поддържащи зъбите. Това е една от главните причини за загуба на зъби при възрастните. Вие може и да не знаете, че имате пародонтално заболяване, тъй като в повечето случаи, то протича безболезнено. По време на всеки профилактичен преглед, Вашият лекар по дентална медицина ще измери дълбочината на сулкуса (браздата между зъба и венеца), за да определи дали имате пародонтално заболяване.

Заболяванията на венците се причиняват от зъбната плака- лепкав филм от бактерии, който непрекъснато се формира по зъбите. Тези бактерии произвеждат токнини, които могат да увредят венците.

Пародонталните заболявания атакуват точно под венечната линия в сулкуса, където причиняват загуба на прикрепящите и зъбодържащите тъкани. При увреждане на тези тъкани, сулкусът се развива в пародонтален джоб. Колкото е по-тежко заболяването, толкова и дълбочината на джоба е по-голяма.

Пародонталните заболявания се класифицират в зависимост от тежестта на заболяването. Двата основни стадия са гингивит и пародонтит.

ГИНГИВИТ

В ранния етап на пародонталните заболявания, наречен гингивит, венците се зачервяват, подуват и започват да кървят. На този етап болестта е все още обратима и обикновено може да бъде отстранена чрез подобряване на личната орална хигиена- по-старателно и правилно четкане на зъбите и използване на конец и интердентални четки.

ПАРОДОНТИТ

В по-напредналия стадий на пародонталните заболявания, наречен пародонтит, венците и костта, които поддържат зъбите са значително увредени. Здравите венци и кост са опора за зъбите и ги придържат здраво в алвеолите. При пародонтита възпалените венци и кост могат да доведат до разклащане на зъбите, тяхното падане или необходимост от вадене.Фактори, които увеличават риска от развитие на пародонтални заболявания:

 

 1. Тютюнопушене или дъвчене на тютюн
 2. Системни заболявания (напр. диабет)
 3. Прием на лекарствени средства като кортикостероиди, някои видове анти-епилептични медикаменти, онколечение, калциеви блокери, орални контрацептиви
 4. Коронки и мостови конструкции, които вече не прилягат правилно
 5. Криви (ротирани) зъби
 6. Пломби (обтурации), които вече са дефектни
 7. Бременност

Ако забележите някои от следните признаци на заболяване на венците, консултирайте се незабавно с Вашия лекар по дентална медицина:

 1. Венци, които кървят лесно
 2. Зачервени, подути, чувствителни венци
 3. Венци, които са се отдръпнали от зъбите
 4. Персистиращ лош дъх или вкус
 5. Гной между зъбите и венците
 6. Постоянни зъби, които са разклатени или разместени
 7. Промяна в начина, по който зъбите контактуват при отхапване
 8. Промяна в прилягането на частичните протези

Възможно е да имате пародонтално заболяване и да нямате предупредителни признаци.

Ето защо регулярните визити, профилактични и пародонтални прегледи са изключително важни. Методите на лечение зависят от вида на заболяването и от степента на развитие/прогресиране на състоянието.

Добрата орална хигиена в домашни условия е важна, за да се предпазите от развитие на пародонтални заболявания, и за да избегнете тяхното влошаване или повторна поява.

Не е необходимо да загубите зъби поради пародонтални заболявания! Четкайте редовно, почиствайте междузъбното пространство, спазвайте балансирано хранене и планирайте регулярно посещения при дентален лекар, за здрава и красива усмивка за цял живот.