Протези

Дори за пациенти, носещи протези е много важно да имат здрава, уверена и красива усмивка. В Зъболекарският кабинет на Д-р Калоянов, ние предлагаме изработването на протезни конструкции, които да отговарят на всички нужди и предоставят комфорт на Нашите пациенти. Всеки един пациент е строго индивидуален, и затова ние създаваме специално за Вас, единствени по рода си протези, които са удобни и изглеждат естествено.

Какво представляват протезите?

Протезите са естествено изглеждащи, подвижни заместители на Вашите зъби. Съществуват два вида протези: цели (тотални) и частични.

Целите (Тоталните) протези се изработват за пациенти, при които липсват всички естествени зъби. Традиционните цели протези се поставят след пълно заздравяване на венците, което може да отнеме няколко месеца. Имедиатните цели протези се поставят незабавно след изваждане на зъбите и изискват често ажустиране (нагласяне) през първите месеци на носене.

Частичните протези се прикрепят към естествени зъби посредством метални куки или стави и се използват за запълване на местата, където липсват зъби. Частичните протези се считат за подвижна алтернатива на мостовете.

Как да разберете, че протезите са правилния избор за Вас?

Целите и частични протези не са за всеки. Ако искате да научите повече за протезите, и дали те са правилния избор за Вас, моля насрочете час за посещение. Специалистите в Зъболекарският кабинет на Д-р Калоянов с радост ще отговорят на всеки въпрос, за да се определи най-добрия курс на лечение за сегашното Ви дентално здраве.

Грижи за Вашите протези

Протезните конструкции, също както и естествените зъби, изискват ежедневни грижи, за да бъдат чисти, и за да се предотврати задържането на бактерии и развитието на инфекции в устната кухина. Поддържайте Вашите протези чисти и Вашата усмивка здрава:

  • Когато вадите и боравите с протезите, заставайте над чиста, сгъната хавлия или мивка пълна с вода. Така, ако случайно изпуснете протезата, има по-малка вероятност, тя да се счупи.
  • Вашите протези не са защитени срещу задържане и натрупване на плака и камък, затова е важно да ги почиствате всеки ден. За да почистите протезата, използвайте четка с мек косъм и нежно изчистете всички повърхности като внимавате да не счупите или огънете пластмасата. Между почистванията, е важно да изплаквате протезите след всяко хранене.
  • Използвайте нежен препарат за почистване на протези. Много пасти за зъби, почистващи препарати, води за уста могат да бъдат твърде груби за протезите, и затова е препоръчително да използвате веро или специални продукти за почистване на протези. За да сте сигурни, попитайте специалистите в Зъболекарският кабинет на Д-р Калоянов за подходящи продукти за почистване, които биха били най-добри за Вашите протези.
  • Когато не носите протезите, те трябва да се държат влажни. Протези, които не се съхраняват в почистващ разтвор за протези или във вода, могат да изсъхнат, да загубят формата си или да се пропукат и счупят. Някои определи видове протези изискват използването на определи видове накисващи разтвори, и за да сте сигурни попитайте специалистите в Зъболекарският кабинет на Д-р Калоянов кой е най-добрия за Вас.
  • Важно е да поддържате Вашите венци и език чисти , дори и да имате пълен набор от протези. Не забравяйте да използвате четка с мек косъм, за да почиствате нежно венците и езика всеки ден.

В случай, че протезите Ви се счупят, моля свържете се с Нашата практика и насрочете час за посещение колкото е възможно по-скоро. Счупени протези, които не прилягат точно могат да предизвикат възпаление на венците и меките тъкани в устата. Също така, не забравяйте да продължавате да насрочвате посещения при Вашия лекар по дентална медицина на всеки шест месеца, за да сте сигурни, че усмивката Ви ще продължи да бъде здрава и красива в продължение на много години напред.