Обща дентална медицина

Профилактичен преглед

Не пренебрегвайте регулярните посещения и профилактични прегледи при Вашия лекар по дентална медицина. Редовните стоматологични прегледи са от съществено значение за поддържане на добро орално и дентално здраве. Центърът за Цялостно Зъболечение на Д-р Калоянов препоръчва редовни прегледи поне веднъж на всеки шест месеца.

Зъби за цял живот

Първите млечни (временни) зъбчета поникват (прорязват) към шестия месец от живота на детето и до края на втората година се появяват обикновено всичките 20 на брой- по десет на всяка челюст.

 Заболявания на венците

Заболяванията на венците (наричани още пародонтални заболявания) обикновено представляват инфекция на тъканите, поддържащи зъбите. Това е една от главните причини за загуба на зъби при възрастните. Вие може и да не знаете, че имате пародонтално заболяване, тъй като в повечето случаи, то протича безболезнено. По време на всеки профилактичен преглед, Вашият лекар по дентална медицина ще измери дълбочината на сулкуса (браздата между зъба и венеца), за да определи дали имате пародонтално заболяване.

 Екстракции

Понякога е необходимо един зъб да бъде изваден. Бебето може да се роди с деформиран зъб или дълъг корен на млечен зъб да възпрепятства неговото падане. В този случаи, млечният зъб трябва да се премахне, за да се направи място за поникването на постоянния зъб. В други случаи, зъб може да е засегнат от прекалено голям кариес, което застрашава съседните зъби и челюстите от развитие и разпространение на инфекция. Вашият лекар по дентална медицина би препоръчал изваждането на зъба и поставянето на мост или имплант. Инфекция, ортодонтска корекция или проблеми с мъдреците също биха били показания за изваждане на зъби.

 Пломби

Традиционните стоматологични възстановявания (пломби) могат да бъдат изработени от злато, керамика, стъкло-керамика, композитни материали, амалгама. Здравината и устойчивостта на материалите продължават да правят тези възстановявания успешни, в случаите, когато зъбите трябва да издържат на извънредно натоварване по време на дъвчене, особено в задните участъци на устата.

 Кореново лечение

Пулпата се намира във вътрешността на всеки зъб и се състои от съединителна тъкан, кръвоносни съдове и нерви. Когато част от зъба се травмира, напука, разруши, или развие дълбок кариес, микроорганизми навлизат в пулпата. Това причинява инфектиране и възпаление на зъба. Ако се остави без лечение, гной се натрупва около върха на корена в костта като се образува гноен джоб, наречен абсцес. Абсцесът води до разпад на пулпната тъкан. Ако инфектираната пулпа не се премахне, мястото се подува и води до нервно напрежение и болки. Някои странични продукти от инфекцията могат да увредят челюстната кост и здравето на целия организъм. Без лечение, зъбът може да се наложи да бъде изваден.

 Флуоризация

Флуорът е добавен към питейната вода за първи път през 1945 година в щата Мичиган, САЩ. Флуоризирането на питейната вода представлява един от най-ефективните методи за превенция срещу кариес. Флуорираната вода защитава детските зъби, които са в период на развитие и все още не са поникнали напълно. Има малък ефект върху зъби, които са завършили своето развитие, тъй като концентрацията на флуор в питейната вода не в достатъчно висока, за да защити откритата зъбна повърхност.

Силанти

Понякога четкането на зъби и използването на конец не е достатъчно. Всеки човек има трудно достъпни места в устата и четкането не винаги цялостно почиства тези участъци. При тези условия, Вие сте изложен на повишен риск за развитие на кариес. Използването на силанти и запечатването на зъбите Ви дава допълнително ниво на защита срещу кариес.

 Мъдреци

Ваденето на мъдреци е доста често прилагана манипулация, която се е превърнала почти в ритуал при младите хора. Мъдреците представляват кътни зъби (молари), които са в най-задната част на устата. Има четири мъдреца- горен ляв, горен десен, долен ляв и долен десен. Тези зъби обикновено поникват в края на пубертета или в началото на двадесетте години, но могат да останат и ретинирани (не успяват да прорежат), поради липса на място в челюстта или неправилен ъгъл на разположение. Най-често срещаният тип ретиниран мъдрец е „мезиално” разположения, което означава, че зъбът е под ъгъл напред към предната част на устата.